Een plek met geschiedenis
Vrijstaat Thialf kent een lange historie van onontgonnen land (eind 19e eeuw), ijsclub (begin 20e eeuw), zwembad (1932-1988) en (bouw)speelplaats (1988-nu). Thialf zit in het collectief geheugen van veel (oud) Arnhemmers. Mensen die er hebben gezwommen, gespeeld of er even kind konden zijn. En Thialf maakt ook nu mooie nieuwe herinneringen.
Thialf – maar niet in Heerenveen
In 1811 was er het boek ‘Hedendaagsche vaderlandsche bibliotheek van wetenschap, kunst en smaak’, waarin Thialf als dienaar van Thor werd neergezet, maar daarbij stond niet dat hij sportief en slim was. Verder bestaat er geen enkele Nederlandstalige bron ouder dan 1855 waarin Thialf, schaatsen en de winter met elkaar werden verbonden.
Schaatshistoricus Marnix Koolhaas: ‘Thialf was destijds een vrijwel onbekende figuur uit de Germaanse mythologie, het hulpje van de Scandinavische halfgod Thor, god van de donder.’
De naam komt dan oorsponkelijk uit de Noorse mythologie, maar daarmee houdt de vergelijking op. De winterse Thialf is eerder een figuur uit de Friese mythologie, geboren in 1855 in de hoofden van de schaatspioniers van Heerenveen.
Het moet de Arnhemse ijsclub hebben geïnspireerd toen zij in 1913 IJsclub Thialf oprichtten. De plek voor de IJsclub lag voor de hand: de weilanden in dit ‘Broek’ liepen in de winter onder water. Zodoende kon er geschaatst worden als het vroor. De Molenbeek zorgde voor een natuurlijke grens, het bruggetje diende als entree.